Toipilas oli Helene Schjerfbeckille lheinen aihe. Schjerfbeck on tuonut mukaan teokseen henkilkohtaisuutta omat kokemukset toivat mahdollisuuden elyty lapsen osaan. Schjerfbeck loukkaantui pahoin pikkutyttn, ja lapsuus oli sairastelun tyttm. Onnettomuus aiheutti vakavan lonkkavian, joka vaikeutti liikkumista pysyvsti. Sairaan lapsen aihe on 1800-luvun lopun taiteessa tavallinen, ja erityisesti sit suosivat naistaiteilijat. Malli on yksininen, omiin ajatuksiinsa keskittynyt, uppoutunut tarkkailemaan kdessn olevaa vihre oksaa, jonka lehdist osa on pudonnut pydlle.
Sairastelun ohella taiteilijan lapsuutta varjostivat perheen taloudelliset vaikeudet sek sisaruksien ja isn kuolema. Lapsuudenkodista periytyivt taiteilijan luonteeseen ja tuotantoon vakavuus, velvollisuudentunne ja surumielisyys. Tuotannossaan taiteilija kuvasi kyhi, herkki, rumiakin lapsia. Kuvaustapa on pidttyvinen, ulkopuolinen, aikuisen vakavuus nkyy usein lapsimallien kasvoilta.
Helene Schjerfbeck maalasi Toipilaan Cornwallin rannikon St. Ivesiss, pieness rannikkokaupungissa, jonne oli muodostunut 1880-luvulla kansainvlinen taiteilijayhteis. Schjerfbeck oli ihastunut ympristn, sen kirkkaisiin vreihin ja valoon, sek vuokraamaansa ateljeehen. Taiteilijan tyhuoneeseen valo tuli samalla tavoin kuin kuvan esittmn tilaan kahdelta suunnalta.
Tyn valmistuessa opiskeluaika Pariisissa oli jo takana. Schjerfbeck oli tutustunut kansainvlisiin taidesuuntauksiin, ja tm realistinen maalaus sai vaikutteita mys impressionismista ja symbolismista.
Teoksen symboliikka vaikuttaa helposti avautuvalta. Tytn pitelem oksa kuvaa uutta elm. Teoksen nimikin kertoo, ett sairaana ollut lapsi on parantumassa. Kevn kirkas valo tulvii huoneeseen ja tytn kasvoille. Valo nostaa esiin valkoiset vaatteet ja heijastuu pydn lasiesineist. Huoneen muut esineet ovat taiteilijan tykaluja: mustekyn ja -pullo, kirjat ja paperit, punainen kynnpyyhin sek piirustussalkku pydn alla. Kuva jakautuu kahtia, vaaleaan ja tummaan osaan. Kahdelta suunnalta tulviva valo sitoo kuvan kokonaisuudeksi.
Aiheen suuresta merkityksest taiteilijalle kertovat siit maalatut useat myhemmt toisinnot. Liki 40 vuotta ensimmisen toipilaan valmistuttua taiteilija palasi aiheeseen tukijansa, taidekauppias Gsta Stenmanin toivomuksesta. Kaikkiaan Schjerfbeck tysti aihetta kuudenkymmenen vuoden ajan.
Teksti: Selma Green